Министерски съвет

Център за превенция и противодействие
на корупцията и организираната престъпност

БОРКОР ще предложи пълна електронизация на обществените поръчк

БОРКОР ще предложи пълна електронизация на обществените поръчк

14:48 | 09.12.2012 | 592 прочитания 

Елеонора Николова
Първата стъпка в борбата с корупцията ще бъде чрез проект за пълна електронизацията на кандидатстването за обществените поръчки. Това каза директорът на службата за борба с корупцията по високите етажи на властта, известна като БОРКОР, Елеонора Николова пред БНР.

Като направи уговорката, че корупцията е неизкоренимо явление, което присъства задължително в политическия и обществения речник, тя каза, че оглавяваната от нея служба ще внесе първия си проект за конкретни начини за борба с корупцията в Консултативния съвет към службата на 21 декември.

Най-важната и първа задача в проекта е свързана с изработването на интервенционни мерки в областта на обществените поръчки.

"Нетрадиционен е методът, по който ние ще работим. Това е метод, който развитите държави ползват. Решихме, че само нетрадиционните методи, методите на електронното управление могат да противодействат на такъв сериозен проблем", обясни Николова и допълни, че тези мерки ще внесат прозрачност в процедурите.

Проектът ще представи шест електронни платформи.

Първата платформа е електронен регистър, чрез който всички желаещи да се върнат на пазара на обществените поръчки фирми, могат да го направят. Включването им в регистъра ще бъде гаранция за стандартизация по ресори и браншове.

Втората платформа са т. нар. електронни търгове за възлагане на обществени поръчка за услуги, занаятчийски услуги и строителни дейности.

Третата платформа е електронният каталог за доставяне на стандартизирани продукти и стоки под стойностни прагове за конкурс в рамките на цяла Европа.

Чрез платформите "електронен мониторинг" и "електронен одит" възложителите на обществени поръчки могат да получат информация за фирмите и продукциите им, обясни още Елеонора Николова.

 

, източник: Mediapool