Министерски съвет

Център за превенция и противодействие
на корупцията и организираната престъпност

БОРКОР предлага електронна платформа за провеждане на обществени поръчки

Електронизацията на търговете ще бъде внесена за обсъждане от консултативния съвет към Министерския съвет преди Коледа


Електронна платформа за провеждане на обществените поръчки е подготвил Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (т. нар. БОРКОР).

Това съобщи в предаването "Неделя 150" на БНР и. д. директора на центъра Елеонора Николова.

Тя допълни, че електронната платформа ще бъде внесена за обсъждане от консултативния съвет към Министерския съвет преди Коледа. По думите й няма пречки електронизацията на търговете да бъде въведена през пролетта.

Звеното предлага системата да се въведе пилотно за 6 месеца или 1 година в едно ведомство.

Николова обясни, че БОРКОР е получил задача да изработи електронните платформи за търговете още в началото на годината, когато е излязъл докладът на Европейската комисия, посветен на обществените поръчки. В доклада Брюксел очерта методи и способи за противодействие на корупцията при провеждането на процедурите, като по-голямата част от мерките са базирани на електронни платформи.

БОРКОР е подготвил електронен регистър, в който всички фирми, които желаят да участват в обществени поръчки, могат да се впишат чрез стандартизирана форма. Това ще спестява ресурс на бизнеса, защото няма да се налага фирмите да представят едни и същи документи, когато участват в различни процедури.

Стандартизираните форми за регистрация пък ще попречат на възложителите да залагат дискриминационни изисквания в тръжната документация, с които в момента се отсяват за участие в процедурите определени играчи.

В предлаганата електронна система са заложени и платформи за провеждането на електронни търгове за доставка на стоки и услуги и за строителство, включително и на малки обществени поръчки. Предвижда се също така да бъдат въведени и електронни платформи за одит и мониторинг на изпълнението на процедурите.

По статията работи: Миглена Иванова

 

, източник: Investor.BG