Министерски съвет

Център за превенция и противодействие
на корупцията и организираната престъпност

Директорът на БОРКОР: Няма пазар на медицински изделия, има корупционни схеми

В студиото на „Още от деня" Елеонора Николова, и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) заяви, че е трудно да се създаде регулация в пазар, който се диктува от корупционни схеми. Според нея такъв е пазарът на медицински изделия в България, в който по думите ѝ няма почти никаква регулация от страна на държавата, което до води до огромни и понякога непосилни разходи за гражданите. Част от тези медицински изделия включват гипсове и шини, но и животоспасяващи импланти.

Предвижда се да се направи публичен регистър на медицинските изделия. Действително, в момента държавата няма никакво участие в регулацията на пазара за медицински изделия. Подобни изделия са на много голяма стойност, но Здравната каса не се е намесила сериозно в реимбурсирането, защото това е подценен проблем. При нас огромната тежест пада върху гражданите.

Елеонора Николова цитира данни от частни организации, според които годишно българите дават 200 млн. лв. от собствения си джоб за медицински изделия, а държавата - 80 млн. Тя посочи, че изделията се произвеждат от големи концерни с печалба в годишен план от 300 млрд. долара, което прави възможен лобизмът и дори международния натиск. Според нея, докато съществува институция за следене на цените на лекарствата, няма институция за следене на цените на медицинските изделия, като единствено се водят регистри на търговците.

Различните институции работят с различни параметри, което прави пазарът нерегулиран. Регулация се прави там, където има опит нещо да се подреди. При една системно създадена корупция регулацията е труден, невъзможен процес, който предполага усилията на различни органи.

Елеонора Николова посочи, че съществуват добри практики за закупуването на медицински изделия в частните болници, които дават пари от собствения си бюджет, заради което се стремят да закупуват изделията на възможно най-ниски цени. Изпълнителният директор на Центъра за противодействие на корупцията заяви, че не е оптимист скоро проблемът да се реши, но заяви, че БОРКОР ще продължи упорито да предлага модел за решения, който ще бъде публикуван на страницата на звеното.

 

Източник: http://news.bnt.bg