Министерски съвет

Център за превенция и противодействие
на корупцията и организираната престъпност

Стив Ханке:Ако в България няма корупция, тя ще бъде номер едно на Балканите

Стив Ханке:Ако в България няма корупция, тя ще бъде номер едно на Балканите

Брюксел трябваше да се поучи от българския опит в банковата регулация, смята "бащата" на валутния борд


„Нещо трябва да се направи срещу корупцията в България. Ако това се промени, съм убеден, че България определено може да поеме водещата роля на Балканите", заяви в предаването "Събота 150" по БНР проф. Стив Ханке.

"Защото инвеститорите наистина се изненадват, когато погледнат колко са добри икономическите и банковите показатели в страната. Проблемът е, че те изобщо не искат да погледнат тези показатели, заради корупцията и съдебната система", обясни икономистът, известен още като "бащата" на валутния борд у нас.

Той направи оценка на банковата система на България.

„За банковата капитализация, България бе една от малкото страни, които направиха нещата по правилния начин. България затегна контрола на банките, а когато дойде кризата, тя отпуснаха леко юздите. Мисля, че Брюксел трябваше да се поучи от добрия български опит в банковата регулация, но не го направи"


Проф. Ханке определя въвеждането на данък върху лихвите по депозитите е неправилно. „По време на криза не трябва да се влияе на банковата система. В случая това е про-циклична регулация"

Относно решението за въвеждането на данък върху лихвите по депозитите, проф. Ханке е на мнение, че "във време на криза не трябва да се влияе на банковата система, това е проциклична регулация.


Той коментира предприетите от САЩ мерки за избягване на фискалната. Според него истинският проблем на САЩ са големите харчове на правителството, които са извън контрол. А закона не се отнася за тях. Всъщност той ги увеличава леко и същевременно вдига данъците.

„Мисля, че потенциалът за икономически растеж на САЩ е под въпрос, ако не се озапти държавното харчене, което си е просто разхищение на пари"

Големите харчове на САЩ са в социалното осигуряване и здравеопазването. Точно те трябва да бъдат орязани. Но последният американски президент, който оряза невоенни разходи в САЩ беше Бил Клинтън. Икономистът прогнозира, че в тази връзка политическите борби в САЩ ще продължат и през оставащите 4 години мандат на администрацията на Обама.

, източник: Livebiz