Министерски съвет

Център за превенция и противодействие
на корупцията и организираната престъпност

ЦППКОП може да анализира законопроекти за корупционни схеми

ЦППКОП може да анализира законопроекти за корупционни схеми

Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) към Министерски съвет е в състояние да анализира предварително законопроекти с цел разкриване на корупционни схеми, заложени в тях. Това съобщи и.д. директорът на ЦППКОП Елеонора Николова в рамките на работен семинар за анализаторите на Центъра на тема „Правен анализ за напреднали с цел разкриване на корупционни схеми в законите чрез матричен анализ и др.".

„Корупцията се крие в законите, в правилата, които някой си е поръчал. Дошло е време да пренапишем законите - да станат логични, функционални и да обслужват хората, а не корпоративни или олигархични интереси", каза Елеонора Николова.

Тя съобщи, че ЦППКОП е получил от министъра за развитие на електронното правителство в служебния кабинет Роман Василев проектозакон за електронното управление. Проектът е бил изготвен от частна юридическа кантора след спечелване на обществена поръчка, но не е бил обсъждан на ниво Министерски съвет или Народно събрание и не ангажира определено правителство.

Молбата на министър Василев е била антикорупционният експерт Ролф Шлотерер, който е съветник на правителството и консултант на ЦППКОП, да изготви експертиза на проекта. „Това е прекрасно учебно помагало за разкриване на евентуални корупционни сценарии", каза г-жа Николова.

Анализаторите на Центъра получиха срок от две седмици, за да анализират обстойно законопроекта за т.нар. „слаби места" на корупцията.

„Правителството на г-н Орешарски поиска да се направи одит на вече приети закони дали са лобистки или корупционни. Нашият предварителен анализ дали законопроектите обслужват олигархични интереси би спестил значителни средства на държавата.", каза още и.д. директорът на ЦППКОП.