Министерски съвет

Център за превенция и противодействие
на корупцията и организираната престъпност

Участие на ЦППКОП в 21-ия Обществен антикорупционен форум във Враца

Новият Избирателен кодекс открива възможности за граждански контрол върху политическите организации, относно това как те упражняват своите правомощия, дадени им от Закона за политическите партии. Това заяви директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност Бойко Великов, по време на откриването на  21-ия Обществен антикорупционен форум във Враца „Европейски  избори-2014. Гласът за Европа в бъдеще", който се проведе на 25 април 2014 г.

В своето изказване Бойко Великов акцентира върху предимствата, които законодателят е заложил в текстовете на новия Избирателен кодекс, държавните субсидии, предназначени за политическите партии, тяхното изразходване и средствата за контрол, както и апелира за взаимодействие между институциите, с цел създаване на необходимите законови условия за провеждане на изборите за ЕП.

Форумът е част от антикорупционната информационна кампания на Областния обществен съвет за превенция на корупцията-Област Враца: „Гласът на гражданите в процеса на вземане на решения -2014 г.", във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент на 25 май 2014 г.

Участие в заседанието взеха заместник областния управител на Враца -  Иван Даков, програмния директор на Асоциация „Прозрачност без граници" - Ваня Нушева, Кадир Ибрахимов, заместник областен управител на Габрово,  Николай Горнишки председател на РИК-Враца, представители на общинската администрация и  съдебната власт от региона, както и ръководители на териториални звена с контролни функции.