Министерски съвет

Център за превенция и противодействие
на корупцията и организираната престъпност

Експерти от ЦППКОП участваха във форум на Камарата на строителите в България

Експерти от ЦППКОП участваха във форум на Камарата на строителите в България

„Когато регулациите са по-добри и законодателството е по-качествено, тогава намалява и рискът от корупционни практики. При една тежка регулация и неясни режими нараства възможността на административния орган да злоупотреби, а оттам - и някой чиновник да се обогати неправомерно". Това обяви Елеонора Николова, и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) на форум на тема: Строителството през 2017 г. - перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 - 2020". Анализатори от ЦППКОП участваха на 20 септември в кръглата маса, организирана от Камарата на строителите в България (КСБ) и вестник „Строител".

ЦППКОП разработва в момента проект на тема:„Ограничаване на корупционните практики в общините чрез намаляване на административната тежест върху малкия и среден бизнес", съобщи Елеонора Николова.

Експертите са идентифицирали вече прокорупционни възможности, свързани с различните видове режими, високи цени на разрешения, с които са принудени да се борят малките и средни фирми на местно ниво. Натискът върху фирмите е не само от общините, но и от държавните предприятия - монополисти, което е заплаха за оцеляването им.

„Отделни общини си позволяват например да въвеждат по-дълъг период за издаване на разрешения или други документи и същевременно събират различни такси в зависимост от бързината на извършване на услугата", каза още Елеонора Николова. Има и случаи, в които общини не спазват законоустановените такси и претендират завишен размер. Изисква се дори заплащане на бланките за заявление, допълни Николова.

ЦППКОП ще проведе среща с КСБ във връзка с възможностите за намаляване на административната тежест и облекчаване на малките и средни фирми. „Разчитаме на експертизата на Камарата при идентифициране на проблемите и намирането на разумни решения", каза Елеонора Николова.

В кръглата маса взеха участие Томислав Дончев - вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика, Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството, Ивелина Василева - министър на околната среда и водите, представители на изпълнителната власт и парламента и др. Специален гост на форума бе Жан-Луи Маршан - президент на Европейската  федерация на строителната индустрия (FIEC).