Министерски съвет

Център за превенция и противодействие
на корупцията и организираната престъпност

Опровержение

До: радио АРД
Дойче веле
Копие: БТА, Информационна агенция „Фокус"

Опровержение
от Ролф Шлотерер, съветник към българското правителство по въпросите на противодействие на корупцията

На xx.10. 2012 г. в рубриката „Европа днес" на германското радио АРД беше излъчен репортаж. Репортажът съдържа откъс от мое интервю, което дадох пред журналист на АРД преди няколко седмици. Интервюто беше експертно мнение относно ефективните мерки срещу корупцията в най-общ план и по-конкретно в България. В интервюто не съм давал политическа оценка на ситуацията в България или за членове на българското правителство.

Излъченият съкратен вариант по радио АРД и още по-съкратен вариант от „Дойче веле" на моето интервю, поставя моите думи в контекст, който няма връзка с казаното от мен в интервюто. Като експерт и съветник към българското правителство нямам нито задачата, нито намерението да се изказвам в политически контекст под каквато й да било форма. И ако това все пак се случи, както в конкретния случай, то тогава става въпрос за недопустима манипулация на експертни изказвания и за злоупотреба с правото на медиите свободно да упражняват своята дейност. Решително се дистанцирам от това.

Днес ще бъде публикуван аудио запис на интервюто ми на интернет страницата на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП). В най-скоро време ще бъде направен и превод на български език.

Ролф Шлотерер